Czyszczenie i konserwacja urządzeń gastronomicznych

czystość w gastronomii koronawirus

Profesjonalne urządzenia gastronomiczne charakteryzują się wysoką wytrzymałością i możliwością długotrwałej pracy przy bardzo dużych obciążeniach. Niemalże wszyscy producenci sprzętów gastronomicznych zwracają uwagę na to, że długotrwała i poprawna praca urządzenia jest możliwa tylko wtedy, gdy o dane urządzenie dbamy i na bieżąco je czyścimy. Czystość w gastronomii to podstawa. Informacje o obowiązku czyszczenia zamieszczane są już w instrukcjach obsługi, kartach produktowych lub nawet w warunkach gwarancji.

Przypominamy, że czystość w gastronomii w stosunku do urządzeń jest niewystarczalna, należy również zachować szczególną higienę wobec wszystkich innych przedmiotów i we wszystkich innych pomieszczeniach – na kuchni, zmywalni, wydawce, zapleczu, sali oraz w toaletach. Dzięki temu zwiększamy bezpieczeństwo pracowników oraz klientów odwiedzających lokale.

Ograniczenie rozprzestrzeniania się zarazków

Poprawna higiena w lokalach gastronomicznych powinna być zawsze podstawą. W dobie rozwoju bakterii i wirusów niebezpiecznych dla zdrowia i życia należy dbać o nią szczególnie. Jeszcze parę dni temu mogliśmy zauważyć jak wiele restauracji zaczynało zwiększać ogólnie panujące zasady BHP, próbując ograniczyć zagrożenie związane z koronawirusem. Zwiększona została częstotliwość dezynfekcji stoisk pracy, stolików, klamek, terminali płatniczych. Restauratorzy wyszli z prośbą o rezygnację z płatności gotówką, a zamówienia mogą być realizowane tylko z opcją na wynos. To jedne z kilku dodatkowo wprowadzanych szczególnych zasad ostrożności, które pozwalają ograniczyć rozprzestrzenianie się zarazków. Warto pamiętać, że wszystkie te procedury mają na celu ochronę zdrowia pracowników, klientów oraz ich bliskich.

Czyszczenie i poprawna konserwacja

Dla każdej działalności gastronomicznej zadowolenie klienta oraz jego ogólne wrażenie dotyczące czystość w gastronomii: zarówno sprzętów barowych, kuchni i sali powinno być priorytetem, ponieważ

  • poprawia działanie urządzenia,
  • utrzymuje urządzenie w dobrej kondycji,
  • ma na celu uniknięcie uszkodzeń, przepięć, awarii elektroniki itd.,
  • wpływa na poprawę jakości przygotowywanego produktu,
  • ogranicza rozwój bakterii i wirusów

Nieczyszczone wnętrze lodówki

Nieczyszczone wnętrze lodówki.

Wnętrze lodówki czyszczone na bieżąco

Wnętrze lodówki czyszczone na bieżąco.

Przy czyszczeniu urządzeń pamiętajcie:

  • zawsze przed rozpoczęciem czyszczenia i konserwacji należy odłączyć urządzenie od zasilania,
  • przed rozpoczęciem czyszczenia należy założyć rękawiczki jednorazowe, żeby nie nanosić bakterii na podzespoły czy obudowę urządzenia,
  • należy używać specjalistycznej chemii dedykowanej do danego urządzenia przez producenta lub specjalistów branży gastronomicznej,
  • używać odpowiednich przyrządów do czyszczenia (zapobiega to uszkodzeniu powierzchni, elementów stałych i ruchomych, przycisków, elektroniki),
  • należy czyścić dokładnie, nie pomijając żadnych elementów,
  • uważnie (nieuważne czyszczenie może doprowadzić do uszkodzenia różnych elementów, ale również może narazić zdrowie użytkowników).

O urządzenia dbamy każdego dnia

Przeglądy okresowe i konserwacja urządzeń gastronomicznych powinny być wykonywane w określonym przez producenta czasie. Codzienne czyszczenie wszystkich urządzeń po zakończonej pracy lub w momencie obserwacji nadmiernego zabrudzenia powinno być obowiązkiem każdego pracownika lokalu. Przykładem może być zmywarka / wyparzarka, którą po zakończonym dniu pracy należy opróżnić ze wszystkich znajdujących się w niej naczyń, spuścić brudna wodę i opróżnić koszyczek na odpadki, czy palniki kuchni gazowej / elektrycznej, które należy wyczyścić. Są to tylko przykłady, ale należy pamiętać, że bez względu na ilość urządzeń oraz metraż lokalu – zawsze dokładnie wszystko sprzątamy. Lokale, które mają wdrożone normy ISO, HACCP czy BRC na pewno doskonale to wiedzą i stosują.

Dodatkowymi środkami ochrony w lokalu mogą być profesjonalne suszarki do rąk Dyson model 9kj, który jako jedyny posiada wbudowany filtr HEPA (włókno szklane i warstwa Filtr filcu) – najwyższej jakości filtr, który wychwytuje 99,95% cząsteczek, w tym bakterie i wirusy. jak np. w modelu 9kj. Warto rozważyć instalację najwyższej jakości urządzeń wszędzie tam, gdzie jest przygotowywana żywność dla ludzi.

Dbanie o zdrowie klientów oraz zdrowe i smaczne jedzenie jest przecież najlepszym sposobem na osiągnięcie sukcesu w gastronomii.

Jeśli szukasz profesjonalnych urządzeń gastronomicznych, w tym suszarek Dyson lub niezawodnego serwisu urządzeń to zachęcamy do kontaktu. Nasi specjaliści odpowiedzą na wszystkie pytania oraz pomogą w doborze odpowiadającego sprzętu.

KONTAKT Z EKSPERTEM